Tienkamper Thomas Van der Poel pakt limiet WK U20, maar is er niet bij op WK

Thomas Van der Poel heeft op de Waalse meerkampkampioenschappen in Bertrix een fantastische tienkamp neergezet. Hij verbeterde zijn persoonlijk record tot 7153 punten en deed daarmee beter dan de limiet voor het WK juniores (U20) eind augustus van 7150 punten. Maar omdat er slechts twee Belgische juniores naar het WK mogen en er twee landgenoten nog beter scoorden, zal hij wellicht niet naar Nairobi gaan.

Van der Poel had al eens zijn visitekaartje afgegeven op de tienkamp van Tenerife op zijn achttiende verjaardag op 13 juni. Daar scoorde hij 7058 punten. Hij verbeterde in die tienkamp vier persoonlijke records. In Bertrix deed de Deurnenaar er nog een schepje bovenop: 7153 punten sprokkelde hij bijeen. Toch kan hij niet naar het WK juniores, want tussen de zes geplaatste Belgische atleten voor het WK U20 zitten er toevallig twee straffe tienkampers: Europees junioreskampioen Jente Hauttekeete en Jef Misplon.

“Jammer genoeg mogen er maar twee Belgen mee naar het WK juniores op de meerkamp. Er zijn dan net twee Belgen, Jef Misplon en Jente Hauttekeete, die sterkere prestaties hadden neergezet. Ik zal dus nog een jaartje moeten wachten, maar ik gun het hen zeker”, reageerde de eerstejaarsjunior sportief.

Vijf persoonlijke records

Maar over zijn tienkamp kan hij uiteraard dik tevreden zijn. Na een voor zijn doen matige 100m was hij op achtervolgen aangewezen, maar hij kwam sterk terug. “Ik had niet verwacht dat ik de limiet daar ging halen. Toen ik op de 100m slechts 11.54 liep, wist ik dat het wel heel moeilijk zou worden om de limiet te halen. In het verspringen sprong ik 7m29 en ook het hoogspringen ging heel goed met een sprong over 2m08. In het kogelstoten wierp ik 12m43m en ook dat was een stuk boven mijn persoonlijk record. Ik heb vijf persoonlijke records verbeterd in de meerkamp en dat kwam zeker van pas om nog tot een mooie score te komen. Ik ben zeer tevreden dat ik deze limiet als eerstejaars al te pakken heb, dit is zeer veelbelovend voor volgend jaar.”

Bron:  HLN